Sep 23, 2007

Μια υπεροχη μερα στην Kυανη Ακτη



Μολις τελειωσαμε την επισκεψη στο Observatoire de la Côte d'Azur και ενω οι αλλοι συναδελφοι ειχανε κολλησει και χαζευανε το τηλεσκοπιο.. εγω κατεβηκα ενα πατωμα παρακατω και επιασα κουβεντα με τους τεχνικους.. περνανε ωρες και ωρες τη νυχτα εκει και οταν δεν υπαρχει ουρανια κινηση.. μαγειρευουν.. ζηλεψα την κουζινα τους .. ολη απο ανοξειδωτο ατσαλι.. ουτε χειρουργειο να ηταν.. ανοιξα την πορτα της κουζινας και ολες μου οι αισθησεις ξαφνικα ξυπνησαν.. μωβ μπροστα μου.. γεματος ο τοπος λεβαντες.. πιο περα θυμαρια και αλλα μυρωδικα.. σηκωνω τα ματια και αντικρυζω κατω τη Νικαια πιατο.. και στο βαθος η Κορσικη.. βρισκομουνα στην κορυφη των Alpes-Maritimes.


Στριμωχνομαι στο τζιπακι με τους υπολοιπους και αρχιζει η καθοδος προς την Grasse. Νοεμβρης ηταν η εποχη του κυνηγιου του αγριογουρουνου κι εγω περιμενα να ξεμυτισει απο καπου ο Αστεριξ .. αλλα το μονο που ειδα ηταν κυνηγοι με πορτοκαλια γιλεκα ..ακομα κραταγε ο καιρος και απο τα ανοιχτα παραθυρα δε χορταινα να αναπνεω και να μυριζω οτι πιο ομορφο εχω μυρισει σ'αυτο τον πλανητη.. παντα ελεγα οτι μπορω να κουβαλαω μαζι μου εικονες και γευσεις αλλα τις μυρωδιες πως να τις κουβαλησω; οτι χορτασω εκει που ειμαι..


Η Grasse με περιμενε για μια βολτα στα διυλιστηρια αρωματων.. θεωρειται η πρωτευουσα των αρωματων παγκοσμιως.. ενα απογευμα παλι γεματο μυρωδιες.. με πεταλα να ξηραινονται, με αποσταγματα, με κοκκους καφε για να εξουδετερωσω τις μυρωδιες.. απο τον οικο Fragonard, στον οικο Molinard. Μετα απο ολα αυτα ονειρευομουνα να ειχα καποιο ταλεντο στο να ξεχωριζω μυρωδιες.. οχι οπως τωρα που ολο λεω μμ κατι μου θυμιζει κατι μου θυμιζει.. κοντευε 4 η ωρα και ειχα ζαλιστει απο τα αρωματα.. δεν εβλεπα την ωρα να ξεκουραστω λιγο.


Με τον καλο φιλο J.Μ. στο αυτοκινητο του φευγουμε για το σπιτι του στην Peymeinade λιγο βορρεια. Το Νοεμβρη μαζευουνε ελιες .. στα κτηματα που περναγαμε εβλεπα λεπτα διχτυα απλωμενα κατω απο τα δεντρα και εργατες να μαζευουν. Το σπιτι του J.M. και της συντροφου του Monique ειναι μια υπεροχη βιλλα σε ενα κηπο στην εξοχη. Χαρηκα που γνωρισα τη Monique και μπηκα σε ενα σπιτι που με αγγαλιασανε με αγαπη και φιλοξενια.. ενα ομορφο δωματιο και η υποσχεση για ενα υπεροχο βραδυ.. τι αλλο να πω.. μυριζε υπεροχα..


H Monique ειχε βαλει απο νωρις να σιγοψηνεται μια κατσαρολα με Boeuf en Daube που ειναι η κατ'εξοχην σπεσιαλιτε της περιοχης, με βοδινο κρεας λαχανικα κονιακ και μπαχαρικα.. αναπαυτικα σε μια δερματινη πολυθρονα.. με ενα απεριτιφ.. ακουγα τις ιστοριες για τη ζωη τους εκει.. το φαι ακομα ψηνοτανε.. ο σκυλος ετρεχε περα δωθε.. η κορη της Monique η Mageli μιλαγε χαρουμενα για τα σχεδια της.. το σπιτι γεματο πινακες ζωγραφικης.. ο πατερας του J.Μ. ηταν o γνωστος γαλλος ζωγραφος Andre T. Ολα τα θεματα παρμενα απο εικονες της Προβηνγκιας και της Κυανης Ακτης...






Το φαγητο ηταν υπεροχο .. το τοπικο κρασι εσπρωξε την κουβεντα μεχρι αργα το βραδυ..
Ηταν μια υπεροχη μερα στην Κυανη Ακτη .. οχι μονο για τις μυρωδιες .. οχι για τις νοστιμιες.. αλλα γιατι απεκτησα καινουργιους φιλους


Αυτα εγιναν εν ετει 2004 το Νοεμβρη.. οι φωτογραφιες απο τα αλμπουμακια που εφιαχνα τοτε.. γι αυτο η ποιοτητα της φωτογραφιας δεν ειναι καλη.. τωρα πως μουρθε.. ισως επειδη η Μ. και ο Ε. ειναι τωρα στην Grasse κι εγω αναπολησα ...θα αναπολησω παλι στην Κυανη ακτη πιο κοντα στη θαλασσα..

No comments: