Dec 9, 2007

Ξημερωνει Κυριακη.



Τελικα δε προκειται να συνηθισω την αλλαγη της ωρας, το πηρα αποφαση. Ακομα ξερω οτι οταν γυρισω θα εχω το ιδιο προβλημα αντιστροφα, θα ξυπναω στις 10 το πρωι. Αυτα ομως ειναι ψιλα γραμματα μπροστα στις ομορφα γεματες μερες που περναμε εδω. Εξι το πρωι λοιπον παλι με τον πρωτο καφε για να σας πω τα χτεσινα.
Το πρωι συναντηθηκαμε με τη Δαφνουλα στο Ferry building στο Pier 1. Καθε Σαββατο μαζευονται οι παραγωγοι της περιοχης και στηνουν μια λαικη αγορα. Τα παντα ειναι καταφρεσκα, οργανικα, οικολογικα οπως θελετε πητε τα και νοστιμωτατα. Η αγορα ειναι στημενη εξω, αλλα υπαρχουν μονιμα πρατηρια στο εσωτερικο του κτιριου. Τα προιοντα ειναι συνηθως εποχιακα, αλλα εχει και τοπικα οπως κρασια και λαδια. Μετα απο ενα συντομο πρωινο στο Pete's cafe -τοπικο καφενειο - με μπλουμπερι μαφινς και ταρτακια μηλου, καναμε βολτα σε ολη την αγορα.
Εκτος απο τα κρασια που μπορεις να δοκιμασεις, και τα οποια δεν δοκιμασαμε επειδη ηταν πολυ νωρις, μπορεις να δοκιμασεις και διαφορα ελαιολαδα. Δε ξερω αν εχετε υπ᾽οψιν σας πως δοκιμαζουν το ελαιολαδο. Παιρνουμε μια ελαχιστη ποσοτητα αναμεσα στα χειλη και τα δοντια και μετα ρουφαμε το λαδι ετσι ωστε να περασει αναμεσα απο τα δοντια. Με αυτο τον τροπο ερχεται σε επαφη με τον αερα και καταλαβαινουμε τις γευστικες του ιδιοτητες, οξυτητα, αρωμα κλπ. Αυτο το κολπο το εμαθα πριν μερικα χρονια στην Arles στη Γαλλια που επισης εχουν παραγωγη λαδιων. Μερικα ηταν πολυ νοστιμα. Λαδι δεν πηρα γιατι πρωτον αντε να κουβαλαω μπουκαλια, και δευτερον ειμαι μια προκατειλημμενη λατρις του ελληνικου λαδιου και προτιμω να στηριζω τους ελληνες παραγωγους. Πηρα ομως ενα βαζακι αλατι με λουλουδια λεβαντας, που κανει ενα νοστιμωτατο ντιπ, και θα το φιαξω στο Χριστουγεννιατικο παρτυ.
Μετα απο το Σαββατιατικο σουλατσο στην αγορα, περναμε απεναντι και παμε βολτα στα καταστηματα του Embarcadero Center οπου υπαρχουν υποκαταστηματα απο ολες τις επιχειρησεις που μπορει να βρει κανεις και στο κεντρο, και κανει τις αγορες λιγο πιο ανετες μια και ειναι ολα μαζεμενα σε μια mall.
Ανηφορισαμε την Washington Street οπου βρισκεται και το διαμερισμα της Δαφνης, και στριψαμε αριστερα στο Chinatown. Απο περσυ ειχα βαλει στο ματι κατι ασπρα λινα τραπεζομαντηλα. Πηρα και μερικα μικρα δωρακια και κατηφορισαμε προς το Union Square. Μεσημεριανο καφεδακι στη λιακαδα και μετα χωριστηκαμε με τη Δαφνη που ειχε κανονισει να βγει το απογευμα και το βραδυ με κατι φιλους της.
Πηραμε το αυτοκινητο και κατευθυνθηκαμε βορρεια. Περασαμε την Golden Gate που το ειχα καημο μια και περσυ δε τα καταφερα και καταληξαμε στη μικρη παραθαλασσια πολη Sausalito. Απο το Sausalito μπορεις να δεις το Σαν Φρανσισκο απεναντι σα καρτ ποσταλ. Δεξια και αριστερα απο ενα κεντρικο δρομο καταστηματα με σουβενιρ, φαγωσιμα, ρουχα και κυριως art. Μιλαμε απο fine art μεχρι καρακιτσαριο. Πηγμενος ο τοπος σε γκαλλερι. Η δυτικη ακτη της Αμερικης εχει μεινει λιγο στα σιξτις, και κυριως οι σημερινοι εξηνταρηδες που τοτε ηταν τα παιδια των λουλουδιων.
Δε μας εκανε και ιδιεταιρη διαθεση να μεινουμε εκει για φαγητο παρ᾽ολο που ειχε πολλα εστιατορια, ετσι το βραδυ πηγαμε για sushi στο Japantown.

Καποια στιγμη θα επανελθω με τις δικες μου φωτογραφιες, και σας χρωσταω, μια βολτα στο Carmel, μια βολτα στο Cannery Row, και μια βολτα στο Pebble Beach. Στο τελευταιο την επαθα γιατι εβγαλα τοσες φωτογραφιες στο Carmel ωστε μου αδειασαν οι μπαταριες. Η φιλη που ηταν μαζι μου ομως μου υποσχεθηκε να στειλει με μεηλ τις φωτογραφιες τις δικες της.

Σημερα εχομε κανονισει εκδρομη στη Napa Valley και στη Sonoma Valley σε οινοπαραγωγους. Το βραδυ μαλλον θα συναντηθουμε με φιλους γαι φαγητο.

Σε μια πολη μεγαλη παντως υπαρχει παντα και μεγαλη μοναξια. Και εδω στο Σαν Φρανσισκο οι ανθρωποι την βγαζουν πιο εντονα απο μεσα τους. Τι θελω να πω;

Συναπαντημα πρωτο. Ο ανθρωπος κατεβαινει το δρομο φορτωμενος ψωνια. Κραταει σακκουλες στο ενα χερι, με το αλλο κανει χειρονομιες και ταυτοχρονα μιλαει σε ενα φανταστικο φιλο του που υποτιθεται οτι περπαταει διπλα του. Αγνοει ολους τους περαστικους και συνεχιζει ενα ατελειωτο μονολογο. Ποιος περπαταει διπλα του; Ο φιλος του, η γυναικα του, μονο αυτος ξερει.

Συναπαντημα δευτερο. Sausalito. Σε ενα πεζουλι καθεται μια εξηνταρα με μακρυ ασπρο μαλλι. Κοιταει τη θαλασσα. Σε λιγο εχεται ενας εξηνταρης με μακρυ ασπρο μαλλι. Αργησες, του λεει. Καπνιζα τη μαριχουανα μου της λεει αυτος. Καθεται διπλα της και κοιτανε σιωπηλοι τη θαλασσα.

Συναπαντημα τριτο. Στο φαναρι η μαυρη κοπελλα με τα ρολλευ στα μαλλια εχει ακουστικα στα αυτια και προφανως ακουει μουσικη. Χτυπιεται στους ρυθμους που μονο εκεινη ακουει και προσφερει χορευτικο θεαμα στους περαστικους.

Συναπαντημα τεταρτο. Η γηραια κυρια με το Πι περπαταει στην πιο ακριβη περιοχη της πολης, στην Ποστ στρητ. Φοραει μια υπεροχη πλεχτη ζακεττα με Χριστουγεννιατικα σχεδια. Ακριβη τσαντα. Περπαταω αντιθετα και πλησιαζω να περασω απο δεξια. Με κοιταζει ..σταματα μου χαμογελαει πλατεια. Merry Christmas μου λεει. Της ανταποδιδω το χαμογελο και την ευχη. Merry Christmas καλη μου ομορφη ευγενικη μοναχικη κυρια.

Πολλα γλυκα φιλια.

4 comments:

Blue said...

:) Τα διάβασα όλα μαζί και μου δημιουργήθηκε η ψευδαίσθηση ότι ήμουν κι εγώ διακοπές...
Καλή συνέχεια Δεσποινάκι και καλό ταξίδι στην επιστροφή.
Φιλιά κι από εδώ

δεσποιναριον said...

Αν τα καταφερα μαι λειντυ να σε παρασυρω λιγο μαζι μου, τοτε χαιρομαι αφανταστα. Θα τα πουμε ξανα οταν ολα θα εχουν περασει... γλυκα φιλια.

Anonymous said...

μας ειπες αντιο και μας αφησες και ολα τα μελαγχολικα τραγοθδια και ξαφνικα τοσα πολλα νεα μαζεμενα..Δεν μπορεις χωρις ποστ φαινεται...

κοιταξε να παρεις μαζι σου οσες εικονες περισσοτερες μπορεις ... κανε και καμμια βολτα και για μενα που μονο απο το σινεμα τα ξερω ολα αυτα...

μαργαριτα

δεσποιναριον said...

Ειναι που ξυπναω νωρις βρε Μαργαριτακι. Αλλοιως θα τα μαζευα ολα μαζι. Αυτο με το σινεμα τι αισθανθηκα κι εγω εκει στο Πεμπλ Μπητς. Ξερεις η ωραια πρωταγωνιστρια που περπαταει με τον ωραιο σκυλο στην ωραια παραλια και σκεφτεται τον ωραιο γκομενο που εχει το ωραιο σπιτι εκει πιο περα και δε πηγε μαζι στην ωραια βολτα γιατι ετοιμαζει ενα ωραιο πρωινο κι ολα καλα κι ολα ωραια. Α ειδα τον ωραιο Χορστ, σου φερνει ενα ωραιο φιλακι απο μενα. χεχεεεεεεεεεε