Jan 16, 2008

Για το ψωμι και για τον ερωτα




Την Κυριακη το βραδυ ειχε στην τηλεοραση μια πολυ παλια ταινια γυρισμενη το 1957 απο το Γιωργο Ζερβουλακο. Την "Συννεφιασμενη Κυριακη". Διαβαζω οτι ο οριτζιναλ τιτλος της ταινιας ηταν "Για το ψωμι και για τον ερωτα". Σ'αυτη την ταινια ακουστηκε για πρωτη φορα η συννεφιασμενη Κυριακη του μεγαλου Βασιλη Τσιτσανη. Ο ιδιος ο Τσιτσανης εμφανιζεται στην ταινια με την πρωτη μεγαλη τραγουδιστρια του την Λαουρα. (Η Λαουρα ηταν και φωναρα και κουκλαρα). Δε ξερω αν παραλληλα προβαλλονται αυτες οι ταινιες στην Ελλαδα η αν ειναι μονο στο δορυφορικο προγραμμα. Παντως οταν ακουσα γι αυτη την ταινια στρωθηκα και την απολαυσα με την ψυχη μου.
Ιδου η πλοκη:
Τα φτωχα παιδια του λιμανιου, ειναι αναγκασμενα σε ανεργια γιατι τα πλοια ηταν ολα παροπλισμενα λογω ελλειψης ναυλων. Ο ωραιος νεος πρωταγωνιστης (Μιχαλης Νικολινακος) ειναι παντρεμενος με την φτωχη Αννα (Δαφνη Σκουρα) και εχουν κι ενα παιδακι 12 χρονων που το ποτε ποτε το κουβαλανε και αγγαλια. Ο πλουσιος πλην καθηλωμενος σε αναπηρικη καρεκλα κροισος ο (Δημος Σταρενιος) παντρεμενος με την 18χρονη κουκλαρα Χιλντα (Ρικα Διαλυνα) ζητα εργατες να του επισκευασουν το κοττερο. Ο πρωταγωνιστης με την παρεα του (Θαναση Βεγγο και Αρτεμη Ματσα) πανε στο κοττερο και ο Νικολινακος υποκυπτει στα θελγητρα της Διαλυνα και αναπτυσσεται παρανομος ερωτικος δεσμος στα βραχια της Πειραικης. Κι εκει που ειναι ετοιμος (ο αθλιος) να το σκασει με την ωραια μεσω τραινου (δε καταλαβα που θα πηγαινανε Γερμανια, Θεσσαλονικη δεν εγινε σαφες), την προλαβαινει στο σταθμο η Αννα και την εκλιπαρει να μην της παρει τον πατερα του παιδιου του. Ευαισθητη η Χιλντα τα παραταει ολα και γυριζοντας στο κοττερο, βρισκει τον κροισο νεκρο απο το πολυ πιοτο. Την ιδια μερα τελειωσε και η απαγορευση του αποπλου των πλοιων και ο πρωταγωνιστης προσλαμβανεται σε γερανο στο λιμανι. Η καλη και υπομονετικη συζυγος, τρεχει στο λιμανι με ενα πιατο δεμενο με καρω πετσετα και το μικρο να φωναζει μπαμπα μπαμπα! Ο πρωταγωνιστης κατεβαινει απο τον γερανο και αγγαλιαζονται ολοι τρισευτυχισμενοι.
Τι με ξετρελλανε εμενα?
Ο οριτζιναλ Τσιτσανης, η θεικη Λαουρα, οι παλιοι πρωταγωνιστες στα νιατα τους, και ο ασπρομαυρος Πειραιας του 1957.
Μιλαμε για μισο αιωνα ταινια. Την κατεγραψα σε ντι βι ντι και θα την ξαναδω για να ξανα απολαυσω εικονες και ταλεντα που περασαν ανεπιστρεπτι.
Το βασικο τραγουδι που γραφτηκε για την ταινια ειναι το εκπληκτικο:

Ο καθένας άνθρωπος, μοιάζει με καράβι
που θαλασσοδέρνεται βράδυ και πρωί
Κι ο βαρύς ο πόνος του, το κορμί του σκάβει
ώσπου το λιμάνι του κάποτε θα βρει

Είμαι κι εγώ ένα καράβι τσακισμένο
κι από σένα λίγη αγάπη περιμένω
Στη μεγάλη θάλασσα, που ζωή τη λέμε
μας χτυπούν τα βάσανα με απανθρωπιά

Στη μεγάλη θάλασσα, κάθε μέρα κλαίμε
Όμως υπομένουμε, μα ως πότε πια
Είμαι κι εγώ ένα καράβι τσακισμένο
κι από σένα λίγη αγάπη περιμένω

Αυτο το τραγουδι θα ψαξω να το βρω. Το συννεφιασμενη Κυριακη εγινε τελικα πιο μεγαλη επιτυχια, αλλα τι τα θελετε. Οτι κι αν εγραψε ο Βασιλης Τσιτσανης εμενα με αγγιζει μεχρι το μεδουλι.
Γι αυτο, αυτη την εβδομαδα θα βαζω καθε μερα ενα τραγουδι του εδω γιατι παρ'ολο που σας συνηθισα στα κουλτουριαρικα τοσο καιρο, κρυβω μεσα μου κι ενα νταλκα που καποτε πρεπει να τον βγαλω κι εδω.
Τα τραγουδια θελω να τα αφιερωσω στον πολυαγαπημενο μου φιλο Μαικλ, που παρ'ολο που δεν ειναι Ελληνας λατρευει τα ρεμπετικα και τα λαικα και παιζει το τζουρα και παθιαζεται, ξερω οτι δε γραφει εδω αλλα ξερω οτι θα τα ακουσει.

Φιλα νταλγαδιαρικα!







Υ.Γ Στην tavola εχουμε χταποδακι

9 comments:

Blue said...

Δεσποινάκι μου μετά το σημερινό σου ποστ νιώθω την ανάγκη να σου εξομολογηθώ κι εγώ το δικό μου νταλκά (κι ελπίζω να μην τον διαβάσει καμιά Σκα ή κανένα φαντασματάκι γιατί θα πέσει η καζούρα του αιώνα!) Έχω γράψει σε dvd και παρακολουθώ συχνότατα με δάκρυα στα μάτια το "Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα" Καζάκος, Καραγιάννη, Βούρτση, Αντωνόπουλος, Βαλσάμη, Γαλανός, Μουστάκας, Μαρία Φωκά, Άλκης Γιαννακάς και πολλά άλλα αστέρια της εποχής... στην ταινία ακούγεται δε το "Άναψε καινούργιο μου φεγγάρι" του Μίμη Πλέσσα (ούτε καν επιπέδου Τσιτσάνη δηλαδή...)και φυσικά κάθε φορά που το ακούω βουρκώνω ενθυμούμενη την Καραγιάννη και τον Καζάκο να πέφτουν στις ράγες του τραίνου Μμιλάμε για υπέρ-παράνοια στον κυανό μου κόσμο!
Υ.Γ. Δεν ήταν υπέροχος ο Πειραιάς τον παλιό εκείνον τον καιρό?

zero said...

Γεια σου baltimore με τα ωραια σου κοριτσια και τον βαρυ νταλκα.

δεσποιναριον said...

@λειντυ Ο Πειραιας σε αυτη την ταινια ειδικα ειναι το κατι αλλο. Εκεινα τα βραχια της Πειραικης ερημα λεμε. Αλλα ειναι και το αλλο. Μερικοι απο τους ηθοποιους δεν γυρισαν πολλες ταινιες και δεν τους ειδαμε μεταγενεστερα. Μονο ο Βεγγος δεν αλλαζει, τοτε λογικα θα πρεπει να ηταν τριανταρης. Μωρε επαιζε και μια εκτακτη συμμετοχη λιγο στην αρχη και λιγο στο τελος αλλα δεν την ξερω, την επομενη φορα θα κοιταξω τους τιτλους. Η πορνη του λιμανιου με τα απιστευτα σοφα λογια. Να σου πω λειντυ μου, δεν εχουμε μονο μπλε μεσα μας, εχουμε και κοκκινο και κιτρινο και ροζ και ασπρο και ολα τα χρωματα. Φιλια!

@ζερο χε χε να καουν τα καρβουνα! Ματς μουτς

Roadartist said...

χα χα χα!! Βρε τι γίνεται εδώ? Τι γλέντι τρικούβερτο είναι αυτό?? Φιλιά Δεσποινάκι :)

done for said...

Η imdb εκτός από τις πρωταγωνίστριες αναφέρει και τη Λιάνα Μιχαήλ. Ίσως να είναι αυτή. :-)

PS Τι είπαμε ότι έκανε ο νεαρός Καζάκος στις ράγες με συνοδεία τη φωνή της Μοσχολιού;

δεσποιναριον said...

@roadartist..ε ειπαμε να το ριξουμε λιγο εξω! φιλακια!

@done for α αυτη πρεπει να ητανε φαντασματακι μου γιατι δεν υπηρχε αλλη γυναικεια παρουσια. Τελικα ολοι αυτοι δεν βρισκονται σε πολλες ταινιες πολυ λιγες γυρισανε η ισως να μην εχουν προβληθει. Σε ευχαριστω για την πληροφορια. φιλια

Anonymous said...

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΟΥΡΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΠΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΛΑΟΥΡΑ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΡΠΑΣΤΟ!!!!!

Anonymous said...

Αχ δεσποινάκι μου, μου άναψες σβυσμένες μνήμες μετη ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΈΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ.Είμαι φρέσκος στο δύκτιο, τώρα το είδα.
Πάνε κάπου πενήντα χρόνια που γύρισα την πρώτη μου ταινία Συννεφιασμένη Κυριακή,σκηνοθέτης και παραγωγός παρακαλώ. Ήμουνα τότε 23 χρονώ, παντρεμένος είχα και τον Τάκη.
Τέλειωσε η ταινία με τη βοήθεια φίλων, προπαντός του Μεγάλου Βασίλη Τσιτσάνη και του Τεράστιου Ορέστη Λάσκου.Την πήρανε δύο αίθουσες η Έλλη και το Άστρον.
Με αγωνία περίμενα Τεττάρτη πρώί στημένος στο περίπτερο τις κριτικές.
Πέρνω την πρώτη σοβαρή εφημερίδα και αντι κριτικής βλέπω δυό αράδες.
-Η Ταινία βέβαια ως ταινία δεν είναι κακή!
Μένω ξερός από την σουρεάλα και τρέχω στο Λάσκο μετη φιλάδα στο χέρι.
Ο Ορέστης γελούσε εύκολα αλλά σ αυτήν την περίπτωση χτυπιότανε.
-Πιάσε χάρτι και γράφτους μου λέει:
"Η ταινία ως ταινία σίγουρα δεν είναι κακή, είναι όμως κάκιστη ως κάθετος εφόρμησης ή ως εγγειοβελτιοτικό έργο!¨
Όλοι αυτοί ρε Γιώργη δεν πατσίζουν ούτε με μιά αρχιδότριχα σου. Είσαι 23 χρονών ρέ!
Στείλε το χαρτί και να δεις πως θα το κάνουν γαργάρα!Τόση λεβεντιά

Α ρε ΜΕΓΆΛΕ ΟΡΈΣΤΗ.
Η ταινία παρ΄όλο που δεν ήτανε κακή δουλεψε.Ο Τάκης μεγάλωσε και δουλέύει στο σινεμά. Είμαι πενήντα χρόνια στο κουρμπέτι κι οι κριτικοί ακόμα να πατσίσουν!

Υ.Γ. Η κύρία που παιζει την πόρνη είναι η Λιάνα Μιχαήλ. Τά τραγούδια της ταινίας θα σου τα στείλω. ευχαριστώ,
WWW. GEORGEZERVOULAKOS.BLOGSPOT.COM

δεσποιναριον said...

E! οτι θα με επισκεπτοταν ο ιδιος ο σκηνοθετης .. ουτε στα πιο τρελλα μου ονειρα! Χαρηκα και θα ερθω να σας επισκεφθω!