Feb 22, 2008

Επικαιρο



Αποσπασμα απο το βιβλιο του Νικου Μαρτη
"Η Πλαστογραφηση της Ιστοριας της Μακεδονιας"
Ενα εμπεριστατωμενο εγχειριδιο που γραφτηκε για να ενημερωσει την ελληνικη και παγκοσμια κοινη γνωμη για την μορφη και την παραποιηση της ιστοριας της Μακεδονιας.
Αλλα η παγκοσμια κοινοτητα δεν ενδιαφερεται για το παρελθον η για την ιστορια.
Ενδιαφερεται μονο για συμμαχους σε καιρια σημεια του πλανητη.
Φωτογραφιζω το αποσπασμα γιατι δεν διαθετω τα σημεια στιξεως της αρχαιας ελληνικης.




Μεταφραση (αντιγραφω):

Ποια και ποσο μεγαλη τιμη πρεπει να λαβουν οι Μακεδονες που το περισσοτερο διαστημα της ζωης τους δεν παυουν να αγωνιζονται ενατιον των βαρβαρων για την ασφαλεια των Ελληνων, γιατι ποιος αγνοει οτι οι Ελληνες παντα θα κινδυνευαν τα μεγιστα εαν δεν ειχαν προπυργιο τους Μακεδονες και τις φιλοδοξιες των βασιλεων τους.

Οι Μακεδονες σαν Ελληνες ειχαν την ιδια γλωσσα, κοινα ιερα των θεων και θυσιες και ηθη παρομοια με ολους τους Ελληνες.


Το βιβλιο πηρε βραβειο της Ακαδημιας Αθηνων το 1985.
Αυτες τις μερες ολο και το ξεφυλλιζω.

Φιλια απο την πρωτευουσα του πλανητη.

28 comments:

Vrakas Kostas said...

Το Μακεδονικο ζητημα,εγινε προβλημα,περισσοτερο απο την ατολμια της εζωτερικης πολιτικης της Ελλαδας και την αμορφωσια του Ελληνα!
Οταν ο Τιτο τοτε ιδρυε την παλαι ποτε Γιουγκοσλαβια,εδωσε στην Βαρδαρσκα το ονομα Μακεδονια,γιατι ειχε βλεψεις σε εδαφη της Ελλαδας,με στοχο την εξοδο της χωρας του κατευθειαν στο Αιγαιο!
Τοτε ημασταν "λιγοι" ακομη να αντιδρασουμε!
Τα δε χρονια που ακολουθησαν,βολευτηκαμε και κοιμηθηκαμε,πιστευοντας πως στην μετα Τιτο εποχη,τα (αδερφια) μας οι Σερβοι(λογω θρησκειας),δεν ειχαν κανενα λογο να μας δημιουργησουν προβλημα με το ζητημα αυτο!
Οταν αργοτερα αρχισε ο διαμελισμος της Γιουγκοσλαβιας και οι αποσχησεις των κρατιδιων,οπως και των Σκοπιων,τα( αδερφια) μας οι Σερβοι μας εγραψαν κανονικα!Ουδολως αντεδρασαν στην χρηση του ονοματος που εκαναν μπαιρακι για αναγνωριση οι Σκοπιανοι!Ενω αντιθετα εμεις,μεχρι και το τελος του Γιουγκοσλαβικου πολεμου,σαν ηλιθιοι διναμε (γη και ουρανο για τα αδερφια μας)!
Αργοτερα οταν επεσαν οι αναγνωρισεις βροχη και εφτασε ο κομπος στο χτενι,ηταν αργα!
Και ως γνωστον οτα φτανει ο κομπος στο χτενι,η; το χτενι σπαει η; ..βγαινεις κουρεμενος!
Οσο για την αμορφωσια του Ελληνα,το αλλο σκελος δηλαδη,οι περισσοτεροι δινουν στην Μακεδονια την σημερινη της υποσταση με τα σημερινα συνορα και διοικητικες της διαιρεσεις!
Και μην τολμησεις και πεις πως ο Αλεξανδρος,δεν ηταν Ελληνας με την σημερινη εννοια,αλλα Μακεδονας!!
Μαυρο φιδι που σε εφαγε!
Ωχ,εγραψα σεντονι!Μαλλον παρενεργειες του προσφατου πυρετου!χα χα!
Καλημερα Δεσποινα και φιλακια με γευση... Μακεδονικου χαλβα!!

δεσποιναριον said...

Μια χαρα εκανες και τα εγραψες, και ο λογος που εβαλα σ' αυτο το ποστ το βιβλιο αυτο ειναι γιατι πιστευω οτι δινει πραγματικες διαστασεις στην ιστορια, αν δηλαδη θελει καποιος να αποκτησει επιχειρηματα γιατι οι μακεδονες και οι σερβοι ειναι δυο διαφορετικοι λαοι (ηταν μαλλον) Διοτι το παιχνιδι για τον αλφα η βητα λογο το θεωρω χαμενο, γιατι τα παιχνιδια τα κερδιζει οποιος εχει ασσους στα μανικια. Το επομενο που θα ακουσουμε ειναι οτι ο Βαρδαρης ειναι μερος της παλαιας Βαρδασκα. Με πονανε οι χαρτες που κυκλοφορουν απο τους "εθνικοφρονες" γειτονες.
Φιλια Κωστακη με γευση μακεδονικου οινου.

Γιώργος Χρηστινίδης said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Γιώργος Χρηστινίδης said...

Καλησπέρα. Τελικά πρέπει πάντα και συνεχώς να μιλάμε για τ'αυτονόητα.
Πάντως, εάν έπρεπε να επικεντρώσω στη σοβαρότερη αιτία παραβλέποντας όλες τις άλλες, τότε θα έλεγα ότι αυτή είναι ο "ερασιτεχνισμός" όλων των ελληνικών μεταπολεμικών κυβερνήσεων μέχρι και σήμερα.
(Ευχαριστώ για τη φιλοξενία)

δεσποιναριον said...

Καλως ορισες Γιωργο.
Ας μου επιτρεψεις να παρατηρησω οτι οτι ειναι αυτονοητο για μερικους δεν ειναι για ολους.
Και συμφωνω στο δευτερο μερος αν και οι κυβερνησεις ειναι παραγωγο και υποσυνολο του ιδιου του λαου.
Κι εγω ευχαριστω για την επισκεψη και ευχομαι καλη μπλογκο-πορεια.

Dr_MAD said...

Τον προηγούμενα μήνα μόλις είχα αναλύσει το θέμα της ονομασίας και το συμπαρουσίασα με ένα poll. Δυστυχώς συνειδητοποίησα ότι κανείς δε νοιάζεται δυστυχώς, εκτός από εμας εδώ στα Βόρεια που διαφαίνεται ο κίνδυνος να μιραζόμαστε την ίδια ονομασία με τη γείτονα χώρα. Μακεδόνες με διαφορετικά traits και roots. Αυτό θα πει μεγαλόκαρδη Ελλάδα. Να πω μόνο: "Το όνομά σου να το τιμάς", αυτό είχε πει ο Κύριος. Δυστυχώς δεν το κάνουμε πράξη και απεναντίας το χαρίζουμε. Καλό Σ/Κ κούκλα ;-)

Anonymous said...

H καθιερωμένη καλησπέρα του Σαββάτου προς όλους και απο εμένα,τώρα που έχει κοπάσει λίγο η δουλειά.. :)

Dr_MAD said...

A Ναι!
Ξέχασα... Θα ήθελα να περάσεις από μένα που σου έχω μια πρόσκληση. Καλό μεσημέρι ;-)

δεσποιναριον said...

@γιατρουλη θεοτρελλο. Ναι καλε μου περασα αφησα τα διαπιστευτηρια μου, παρελαβα οδηγιες και θα ανταποκριθω συντομα, σε σενα και στη μικρη Αθηναια καλλιτεχνιδα που με καλεσατε στο ιδιο παιχνιδι. Καλο βραδυ.

@Δηιανειρα .. μικρη γιατρινα (εδω απανταω στο μεντικαλ ντηπαρτμρντ του μπλογκ) και τη δικη μου καλησπερα.

Justine's Blog said...

Αγαπημένη Δεσποινούλα,
Σε μια ανοιξιάτικη Αθήνα πήρα τους δρόμους απο το πρωί και απολάμβανα κάθε λεπτό του ήλιου.
Πέρασα απο τον Κήπο- δίπλα στο σπίτι μου- και σου στέλνουν φιλιά οι ομορφούλες οι πάπιες.
Μετά κατευθύνθηκα στο λογοτεχνικό σαλόνι της Αγκυρας, όπου θα αποκαλύψω σε πόστ ποιοί μαζεύτηκαν και τί είπαμε όλοι εμείς οι καρακουλτουριάρηδες. Ηταν υπέροχα. Επέστρεψα σπίτι πλούσια σε εντυπώσεις, γνωριμίες και με δυο νέα βιβλία στη μάλη μου.
Θα τα πώ κι αυτά αργότερα.
Ο Αλεξανδρίνος ξενύχτησε με την παρέα του στον Κιάμο. Εγώ πάλι κοιμήθηκα τις πρωινές ώρες.
Φιλιά . Σε λίγο με περιμένει η νυχτερινή Αθήνα.

δεσποιναριον said...

Α!!!! και τι δε γουσταρω καρντια μου; απο παπακια μεχρι μαζωξη και κουβεντα (αν και φοβαμαι οτι θα ημουνα παραφωνια η τεχνοκρατισσα βρε γαμωτο) οσο για τη νυχτερινη Αθηνα δε μου λες.. εκεινο το μαυρο "κολαση" το πηρες μαζι σου? Λοιπον να παρεις μερικες βαθειες εισπνοες γιατι η Αθηνα μυριζει ομορφα ιδιως το πρωι. Θυμησου το οταν γυρνας τις πρωινες ωρες αυριο. Σημερα παω σε παρτυ μασκε ΧΕ ΧΕ!!!!! Φιλια.

Anonymous said...

Παροτι σε συμπαθησα απο την φωτογραφια ...


"Φιλια απο την πρωτευουσα του πλανητη. " εδω τα σκατωσες.και σε ειχα για πιο κουλτουριαρα..

Anonymous said...

?

δεσποιναριον said...

@fox gr Μπιτ κουλτουριαρα φιλτατε/φιλτατη, λυπαμαι που σας απογοητευσα.

Μαραγκάκη Αristea Delacroix said...

Ηροδοτου, Ιστορια;!
τι ειναι αυτο καλε;
Ηταν δικος μας αυτος;

διερωτουμαι και ανησυχω, μιας και πριν μερικα χρονια φιλικο ζευγαρι επιστρευοντας απο ταξιδι αναψυχης απο την γειτονα εξ ανατολης, ειχε αγορασει χαρτογραφημα με οριθετημενα συνορα του κρατους του εως και την μικρουλα Γαυδο ΜΑΣ!

εξι πιλοτοι πολεμικων αεροσκαφων που εφεραν ελληνικη σημαια, ανακυριγμενοι "ηρωες πεσοντες για την πατριδα" εν καιρο ειρηνης, απο ενα τοπο που ολοι ανεκαθεν ηθελαν να εχουν υπο την κατοχη τους!

Παρε απο δω κοψε απο κει στο τελος τι θα μεινει;!
ειναι η μοιρα μας;!το ριζικο μας;!

ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΠΛΗΓΩΝΕΙ ειχε πει(προσθετω και οι ελληνες)

καλημερα Κυριακατικη Δεσποινα και ολολιαστη απο την αλλη πλευρα του ατλαντικου.

Pastaflora said...

Τα Βαλκάνια υπήρξαν πάντα μια αποθήκη πυρομαχικών που βίωσε θεαματικές και αιματηρές εκρήξεις. Δεν ξέρω πού θα πάει όλη αυτή η ιστορία των συνεχών αναφλέξεων, αλλά εύχομαι κάποια στιγμή να κάτσουμε όλοι οι γειτόνες στο τραπέζι, να αφήσουμε πίσω μας το τραυματικό παρελθόν και να κοιτάξουμε πώς θα προχωρήσουμε στο παρόν και στο μέλλον. Φρούδες ελπίδες, θα μου πεις...

done for said...

"Αλλα η παγκοσμια κοινοτητα δεν ενδιαφερεται για το παρελθον η για την ιστορια. Ενδιαφερεται μονο για συμμαχους σε καιρια σημεια του πλανητη."

Έτσι απλά, χωρίς συναισθήματα, χωρίς αισθήματα δικαίου. Αυτό το πικρό μάθημα χρωστάμε εδώ και χρόνια και δε βλέπω να παίρνουμε πτυχίο.

δεσποιναριον said...

Αριστεα μου
Καλημερα με φιλια κι απο μενα απο Μπιαριτς μεχρι Βρεστη κι οπου σε πετυχω. Αυτο τον "χαρτη" γιατι τον αγορασαν βρε παιδι μου οι φιλοι σου. Καλα δεν εχει και πιο νοτια απο τη Γαυδο.. ολους μας πηρανε?? Κοιτα εχω ενα σπιτακι σε ενα νησι μερικα μιλια απο τα διεθνη χωρικα υδατα. Γωνια το οικοπεδο με θεα ανατολικα και βορεια. Με ρωτανε κατι φιλοι ..σε καιρους που τα γειτονακια παιζουν στακαμαν.. καλα δε φοβασαι να πηγαινεις εκει. Οχι δε φοβαμαι. Μπαστακας θα κατσω. Ευτυχως που ηδη υπαρχουν μερικες διεθνεις συνθηκες.
Για το ποιος ειναι δικος μας η δεν ειναι, μπορουμε να μιλαμε ατελειωτες ωρες. Σε παραπεμπω σε ενα βιβλιο του Γιαννη Σπανδωνη "Καποτε στο Αιγαιο" οπου ενα αγαλματακι κυκλαδικης εποχης αλλαζει χερια και γεννεες και φτανει μεχρι σημερα ανεπαφο.
Σημασια εχει να διαφυλαξουμε οτι εχουμε τωρα.

δεσποιναριον said...

Αγαπητη Πασταφλωρα η πλακα ειναι οτι σε επιπεδο λαων πολλες φορες αυτο γινεται, σε επιπεδο κυβερνησεων δε γινεται. Εμενα με φοβιζει προσφατα η αναπτυσσομενη πολιτικοθρησκευτικη "φανατιλα" των οικονομικα πληγεντων μαζων της Βαλκανικης. Και φυσικα το *γυαλιζον¨" ματι της υπερδυναμης που παραφυλαει στη γωνια.

δεσποιναριον said...

Καλο μου φαντασματακι. Ειναι δυσκολα τα θεματα και πολλες φορες η ερμηνεια των κειμενων υποκειμενικη. Αυτοι που καθονται στα στρογγυλα τραπεζια πανε με σκοπο να παρουν αριστα χωρις να εχουν ανοιξει βιβλιο. Ακομα και οι δικοι μας. Ειναι ουσιαστικο να ξερεις πως σκεφτεται ο συνομιλητης σου. Αν δε ξερεις καθε εννοια διπλωματιας ειναι ακαρπη. Ασχετο-σχετικο, προχτες σε ενα βιβλιοπωλειο τσιμπησα ενα βιβλιο γνωστου Αμερικανου (συνταξιουχου) ρηπορτερ που κατοικοεδρευει στην πολη μας τωρα (Ρομπερτ Καπλαν) Λεγεται τα φαντασματα των Βαλκανιων, και καναδυο παραγραφους που ερριξα μια ματια πριν το παρω μαλλον θα με εκνευρισαι σαν αποψη, αλλα θελω να ξερω πως μας βλεπουν οι αλλοι. Φιαχνω τις προσωπικες μου αμυνες ετσι.
Φιλια γλυκο φαντασματακι.

zero said...

Ειναι γνωστο το προβλημα της αλλαγης των ιστορικων στοιχειων.
Ας ελπιζουμε πως ολα θα πανε καλα.
Την καλησπερα μου.

δεσποιναριον said...

Απο το στομα σου και στων πολιτικων το αυτι ζερο μου. Και τη δικη μου καλησπερα.

Penelope said...

Ολες τις αλλαγές τις έκανες όταν εγώ έλειπα. Μπράβω Δέσποινα για έκπληξη μου τα κρατούσες. Μου έλειψες αλλά γύρισα.. Φοβαμαι ότι η θεραπεία δεν θα διαρκέσει για πολύ. Σε φιλώ και πάω να διαβάσω ότι έχασα

δεσποιναριον said...

ΠΗΝΕΛΟΠΗΗΗΗΗ μου καλωστηνε και παλι. Λοιπον να μη μπορω να αντεξω την ιδια κατασταση για πολυ. Αλλα αν εννοεις την κουαφυρ ειναι τελειως περιστασιακη απο χτες βραδυ που μεταμφιεστηκα σε φαμ φαταλ για ενα παρτακι. Μαλιστα ειχα και ενα μικρο ατυχηματακι. Ετοιμαζομουνα να φιαξω μπουκλες με το curling iron και κατα λαθος πηγα και το επιασα απο την αναποδη μερια. Οπως καταλαβαινεις ουρλιαξα η φαμ φαταλ αλλα το πλακωσα γρηγορα στις κρεμες και τα γιαουρτια και ευτυχως δε μου αφησε σημαδια. Απ' αυριο παλι πρασσο το μαλλι. Φιλακια προσαρμογης.

Justine's Blog said...

Α! Δεσποινάκι μοιραίο,
Ησουν κούκλα χθές, το μαλλί κοκορετσάκι είναι τέλειο και κάνει πολύ καφέ σαντάν! Μα! τόσο αδέξια εσύ η τεχνοκράτισσα, που έπαισες το ψαλίδι ανάποδα. Ημαρτον φαμ φατάλ, ήμαρτον!
Τώρα δεν θέλω να σχολιάσω για την πρωτεύουσα του πλανήτη, με τα μαγειρέματα και τις ανακατωσούρες τους γιατί είναι αργά και λέω να πάω για ύπνο.
Μέχρι κι ο Αλεξ τάπαιξε σήμερα απο το πολύ ξενύχτι.
Οικογένεια, λιώμα, χώμα, λέμε!Και πού να σου λέω για καφέ λάτε στα τραπεζάκια έξω της μικρής πλατείας (Κολωνάκι εννοείται).
Φιλιά και περιμένω πόστ με τα νέα του πάρτυ. Μήπως σε πήρε απο κάτω το χανγκοβεράκι καρντιά μου;

δεσποιναριον said...

Καναδεζαααααα.. θα ρεψεις καθε βραδυ ξενυχτια και κρεπαλες. Ειπανε του .. να.. κι αυτος.... Μπα δεν ηπια και τοσο ωστα να χανγοβεριασω βρε φιλεναδα, καλα ητανε αλλα δε ξερω αν θα κανω ποστ με το παρτυ..χμ.. ισως .. η αληθεια ειναι οτι σημερα ειμαι λιγο περισσοτερο μουργελα. Απ' αυριο παλι θα ανοιξουν οι στροφες. Και δεν φιαχνιυν λαττε στο γραφειο γαμωτο! Φιλακια και κομφετι ανακατα!

Blue said...

Με τόση καθυστέρηση ... τι να σχολιάσω? Τα είπατε όλα... κι όσα δεν είπατε, είναι αυτά που δε λέμε, μην τυχόν και θεωρηθούμε εθνικιστές! Θα ψάξω να το βρω να το διαβάσω το βιβλίο Δεσποινάκι! Με τις αυπνίες που με επιασαν πάλι θα είναι μιας βραδιάς υπόθεση!
Φιλάκια πολλά

δεσποιναριον said...

Καλωστο. Ναι και τι δεν ειπαμε σημερα. Α και να κοιμασαι βρε κουκλα μου!!!!