Jan 7, 2008

Shake it up!




Κουνηθηκατε παλι προχτες. Φαινεται οτι οι περισσοτεροι ακομα κοιμοντουσαν γιατι δε διαβασα πουθενα κανενα σχολιο.
Πως το παθανε το εβαλαν πρωτο νεο χτες στις ειδησεις αλλα οχι για να συζητησουν τον σεισμο αυτον καθεαυτο. Αλλα για να τσακωθουν και να ξεσπασουν παλι μπροστα στις καμερες.
Η σεισμολογια ειναι ο κλαδος της γεωφυσικης με την μικροτερη προβλεψιμοτητα και αυτο γιατι δεν υπαρχουν θεωρητικα μοντελα. Υπαρχουν μερικα εμπειρικα μοντελα που εχουν αναπτυχθει απο τους διαφορους σεισμολογους και βασιζονται σε στατιστικες περιοδικοτητας των σεισμων και φυσικα στην γνωση των μετακινησεων του στερεου φλοιου της γης. Τα μοντελα αυτα ειναι παρεμφερη και υπαρχει τεραστια ανταγωνιστικοτητα γιατι τα κονδυλια που παρεχονται για ερευνα ειναι περιορισμενα.
Τα ΜΜΕ το γνωριζουν αυτο βεβαια και ευκαιρια δε χανουν να φωναξουν τις ανταγωνιζομενες ομαδες και ο κοσμακης που περιμενει να ακουσει πεντε πραγματα να καταλαβει και δεν ενημερωνεται και εκνευριζεται.
Βρηκα στην ιστοσελιδα του USGS (United States Geological Survey) ενα τρελλο διαγραμμα που δειχνει τους σεισμους που εγιναν στην Ελλαδιτσα μας απο το 1990 και μετα. Ουσιαστικα δεν σταματαμε να κουνιομαστε καθολου.





Στον επομενο χαρτη βλεπουμε το " Hellenic trench " το ρηγμα των τεκτονικων πλακων της Ευρωπαικης και της Αφρικανικης. Το νοτιωτερο ακρο της Ευρωπαικης πλακας που ονομαζεται μικροπλακα Αιγαιου κινειται προς τα νοτια και σπρωχνει την Αφρικανικη η οποια βασικα βρισκεται απο κατω. Ετσι στα ορια που ειναι η ροζ γραμμη νοτια της Κρητης εχουμε μεγαλη κινητικοτητα λογω της συγκλισης.



Οι γεωλογοι παρακολουθουν την κινητικοτητα των τεκτονικων πλακων με μεγαλη ακριβεια (χιλιοστου πλεον) με επεξεργασια παρατηρησεων απο επιγειους σταθμους παρατηρησης σε δορυφορους GPS, παρατηρησεων λεηζερ σε δορυφορους με αντανακλαστικες επιφανειες, ειτε επεξεργασια παρατηρησεων εξωγαλακτικων πηγων ενεργειας (τα quasars).

Συμφωνα λοιπον με αυτες τις μελετες εχουν διαπιστωσει οτι τα νησια του Αιγαιου απομακρυνονται μεταξυ τους με αργους βεβαια ρυθμους. Το εξηγουν με το οτι, το ελληνικο τοξο εχει κινηθει νοτια και δεν πιεζει πολυ πλεον την Ευρασιατικη πλακα.
Εαν λοιπον σας φανει καποια στιγμη οτι το ταξιδι Συρος Μυκονος παιρνει λιγο παραπανω, θα ξερετε γιατι!

Ειναι λοιπον η γη μας δυναμικο σωμα και πρεπει να κινειται για να εκτονωνεται. Απλα εμεις ειμαστε πανω σε μια κλειδωση.

Φιλια και καλημερες!

10 comments:

Dr_MAD said...

Ακρως ενημερωτικό το post sου δεσποινάκι. Ομολογουμένως ως φρέσκος κάτοικος Ελλάδας (μόλις 4 ετών) δεν ήξερα πολλά γύρω από το θέμα

Το τραγουδάκι που επέλεξες είναι πραγματικά απίστευτο. Με ταξίδεψες πάλι

Φιλί και καλημέρες από Σαλόνικα ;-)

Blue said...

Ο λόγος που δεν είδες να σχολιάζεται πολύ ο προχθεσινός σεισμός Δεσποινάκι είναι μάλλον αυτός που έγραψες κι εσύ.... το έχουμε συνηθίσει πλέον τόσο πολύ που δεν μας κάνει εντύπωση! Αφού συνεχώς κουνιόμαστε λίγο-πολύ!
Ο συγκεκριμένος πάντως ήταν λίγο πιο κουνιστός απ' ότι συνήθως. Οι περισσότεροι φίλοι και γνωστοί ξύπνησαν από αυτόν.... και μετά ... ντύθηκαν και πήγαν εκκλησία να πάρουν τον αγιασμό... κάτι σαν ξυπνητήρι δηλαδή ήταν, γιατί ποιός σηκώνεται από τον γλυκό του ύπνο πια να πάει ... εκκλησία???

fevis said...

Αν υποψιστώ ότι το νησί μου θα απομακρυνθεί θα φάω το καπέλο μου!!! Το καλοκαιρινό, το ψάθινο, το θείκο... Όσο για τον σεισμό εμείς κουνηθήκαμε.. Αυτός που δεν πήρε χαμπάρι ήταν ο Droopy που κοιμόταν σαν τον βόδι... :-)

δεσποιναριον said...

@ντοκτορ. Χαιρομαι γιατι εγω συνηθως μαθαινω απο σενα. Οσο για τα τραγουδια, εμενα με εχει μαγεψει η φωνη της Ριτας Αντωνοπουλου. Εχει κατι γυρισματα υπεροχα, φιλια απο Ουασινγτον οπου ζουμε Αλκυονιδες μερες. Χτες εφτασε 22 ΝΑΙΙΙΙΙ!


@Λειντυ μου, και περσυ σα σημερα ειχαμε το σεισμο στα Κυθηρα. Να βγω να πω στα παραθυρα οτι υπαρχει ετησια φαση η να το αφησω καλυτερα;

@φεβις. Κανονικα ο Ντρουπυ ως σκυλος φυλακας θαπρεπε να γαυγισει πριν το σεισμο για να σας ειδοποιησει. Αλλα τον ξεμυαλισατε με τη φωκια. Φιλιακια!

zero said...

Ρε...
λες γι'αυτο να εχουμε γεμισει κουδουνιστρες?

δεσποιναριον said...

Tres possible!

Natalia said...

Δέσποινα καλησπέρα και καλή χρονιά

έλειπα σε ταξιδάκι στη Βιέννη για 5μέρες και είδα σήμερα την πρόσκληση σου. Ευχαριστώ και θα ανταποκριθώ σύντομα

Ωραίο το post σου για τον εγκέλαδο
Τελικά, μάλλον γίναμε Γιαπωνέζοι...

Anonymous said...

AN TO KATAΛΑΒΑΜΕ ΛΕΕΙ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ Η ΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΝΩ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ

ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΠΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ

ΦΙΛΑΚΙΑ Μ+Μ

ΤΑ ΚΟΥΜΠΑΡΑΚΙΑ ΣΟΥ

δεσποιναριον said...

Καλως ορισες Ναταλια μου. Θαρθω να δω τι εφερες απο την Βιεννη!

δεσποιναριον said...

Φιλακια και σε σας, Μου και μου!